Buffet bestellen Feestmaterialen bestellen

Wilt u contact met ons?
Bel: 0527 - 27 43 27

Ga je voor wijn of bier?

22 maart 2018

Jaarlijks gaan er bij Slump Catering & Events duizenden lege flessen wijn de glasbak in en rollen we honderden lege fusten terug naar Heineken. Aan het aantal liters te zien, wint bier het van de wijn, maar waarom eigenlijk? Wij nodigden onze wijnkenner Ferencz Deli (Terra Vitis) en bierfanaat Richard Lieuwes (Heineken) uit voor de bier v.s. wijn battle. Aan de hand van onderstaande stellingen proberen zij jouw er van te overtuigen om bier of wijn in het glas te schenken …

1. Stelling: Bier is voor mannen en wijn is voor vrouwen?
Bier is een echte mannendrank. Tenminste, als we de reclamemakers mogen geloven. Stoere, voetbal kijkende, feestende mannen voeren de boventoon in de bierreclames. Wijn wordt echter meer geassocieerd met vrouwen. Wat vinden jullie?
Richard: ‘Bier is voor ons allemaal, dus zowel voor mannen als voor vrouwen. Trouwens, bier wordt steeds populairder en is er een enorme groei te zien in de verkoop van bier. Er zijn veel verschillende manieren waarop bier wordt gebrouwen, bijvoorbeeld met vruchten, kruiden en verschillende hop- en graansoorten. Vrouwen kiezen hierin vaker voor alcoholvrij bier en radler. Deze bieren zijn gezonder omdat er minder alcohol in zit en radler is qua smaak zoeter.’

Ferencz: ‘Als je kijkt naar de geschiedenis wordt wijn altijd al gedronken door zowel de man als de vrouw. Mannen en vrouwen drinken zowel rosé als witte- en rode wijn, hier is geen onderscheid in. Echter wordt wijn vaker gekocht door vrouwen, alleen wanneer er sprake is van een speciale gelegenheid, dan wordt wijn vaker gekocht door mannen.’

2. Stelling: Bier drink je ook tijdens het diner …

Wat vinden jullie van deze stelling?
Richard: ‘Gerechten en bieren liggen dicht bij elkaar. Bier is uitstekend te combineren met verschillende gerechten. Dit komt doordat er allerlei verschillende soorten bier zijn met allemaal een andere en unieke smaaktoon, dus er is altijd een biersoort die goed bij een bepaald gerecht past. Tegenwoordig zien wij steeds vaker bierdiners, waarin de combinatie van bier en spijs centraal staat.’

Ferencz: ‘Wijn wordt al eeuwenlang gecombineerd met spijs. Het is de kunst om de perfecte wijn en spijs combinatie te maken. Bij een wijn en spijs combinatie is het belangrijk om de harmonie te vinden tussen de wijn en het gerecht. Als mensen uit eten gaan willen ze het ook graag direct goed, daarom zie je tegenwoordig steeds meer wijn en spijs combinaties.’

3. Gezegde: Wijn na bier is plezier, bier na wijn is venijn.
Iedereen kent de ‘volkswijsheid’ dat de kater de volgende dag minder hevig zou zijn wanneer je eerst bier drinkt en dan wijn in plaats van andersom. Is het waar?
Richard: ‘Het maakt niet uit of je eerst wijn of bier drinkt, het gaat erom dat je met mate drinkt.’
Ferencz: ‘Vroeger konden we geen water drinken omdat daar veel bacteriën in zaten, wijn en bier daarentegen werden gezuiverd waardoor al op vroege leeftijd alcohol werd gedronken. Tevens was bier voor de arme mensen en wijn voor de rijke tak. Als je van bier naar wijn ging was dat positief want dan ging je van arm naar rijk.’


4. Welk bier –of wijnsoort adviseer jij bij deze Slump hapjes en waarom:

Het eerste hapje is een bitterbal van de Heeren van Loosdrecht, gemaakt van rundvleesragout. Welke wijn- of biersoort past hier het beste bij?
Ferencz: ‘Een bitterbal is eigenlijk een aperitief oftewel een borrelhapje. Een borrelhapje zoals de bitterbal is niet te zwaar dus daar past een lichte en fruitige rosé bij.’
Richard: ‘Ik heb gekozen voor de Affligem Dubbel, de smaken die terug komen in dit biertje vind je ookterug in de bitterbal. Het gerst in de Affligem Dubbel is gebrand en de suikers zijn gekarameliseerd, deze smaak komt overeen met de ragout van de bitterbal. In de ragout worden het vlees en de botten gepinceerd, of te wel bruin gebakken. De smaken versterken elkaar en zijn in harmonie.’

Het tweede hapje is een koude wrap van gerookte zalm met een forelmousse.
Welke wijn- of biersoort past hier het beste bij?
Ferencz: ‘Zalm is een vettige vis, hier past uitstekend een volle Chardonnay bij met veel body. Chardonnay is een krachtige wijn met een relatief lage zuurgraad. De Chardonnay druif komt uit Zuid-Frankrijk.’
Richard: ‘Zoals Ferencz aangeeft is zalm inderdaad een vettige vissoort met een smaak die nog lang in je mond blijft hangen. Ik heb gekozen voor een romig biertje, genaamd de Paulaner uit München. De Paulaner is een Weißbier, gebrouwen met tarwe. De Paulaner is een biersoort met een romige smaak die je nog lang proeft. Door het bier te draaien, gaat het gist van de bodem en dat zorgt voor extra smaakbeleving.’

 

5. Wat is beter voor je gezondheid, bier of wijn? En waarom?
Je hoort vaak dat bier een dikmaker is en rode wijn goed is voor je gezondheid. Hebben jullie een idee wat beter is?
Richard: ‘Vanuit verschillende bronnen heb ik vernomen dat in bier minder calorieën zitten. Tevens is het alcoholpercentage in bier lager.’
Ferencz: ‘In rode wijn zitten veel antioxidanten, die beschermen tegen hart- en vaatziekten. ‘